Restaureren is nodig als een instrument zodanige slijtage vertoond, dat een totale revisie niet meer uitgevoerd kan worden.
Dan kan het nodig zijn dat assen en/of scharnierbuisjes vervangen moeten worden. Vaak ook zijn de draaipunten, waar de asjes tussen bevestigd zijn, uitgesleten.


In ons atelier hebben wij de vakkennis en de juiste middelen en machines om uw instrument weer in nieuwstaat te brengen.
Moet uw reparateur uw instrument om de drie maanden afstellen, dan kan het zijn dat het mechaniek zijn beste tijd heeft gehad. De fluit waar u zo aan gehecht bent kan, na een door ons uitgevoerde restauratie, weer aan een tweede leven beginnen! 

Elke restauratie zal zijn eigen “traject” in gaan; dit hangt sterk af van de staat van het instrument en de tijd nodig om de fluit weer in top conditie te brengen. Voor een goede indicatie van de werkzaamheden en de prijs hiervoor zullen we de fluit moeten zien, echter kunnen we telefonisch al een goede inschatting maken!

Een fluit wordt “ge-retuned” als de stemming dermate afwijkt dat niet samen met andere instrumenten gespeeld kan worden of het instrument niet “met zichzelf” stemt. Meestal gebeurt dit met oudere fluiten waarvan de klank zeer gewaardeerd wordt en waarvan de speler geen afstand wil doen.

Bij een retuning worden de toongaten van de fluit gelicht (los gemaakt) en op hun nieuwe positie gesoldeerd. Natuurlijk moet ook het mechaniek aangepast worden en zullen de kleppen/deksels verzet moeten en midden boven de toongaten gepositioneerd worden. Al met al een hele operatie waarmee wij veel ervaring hebben en waarvoor ons atelier volledig is toegerust. Vraag ook hier naar de mogelijkheden.